استکی:

رییس جمهوری که حقوق نمی داند، چگونه از ملت دفاع می کند؟

یک وکیل دادگستری گفت: اگر رییس قوه مجریه به عنوان عالی ترین مقام اجرایی برای دفاع از حقوق آحاد ملت انتخاب می شود، باید حقوق را بداند؛ در غیر این صورت چگونه می تواند از مردم و چیزی که به آن آگاهی ندارد، دفاع کند؟

97-22.jpg

محمدحسن استکی اظهار کرد: قانون اساسی به حقوق عمومی و مقررات اداری مربوط می‌شود که دانستن آن برای رییس‌جمهور لازم است.

وی ادامه داد: بدین معنی که رییس‌جمهور باید به حقوق اساسی و حقوق اداری کشور اشراف داشته باشد، اما دانستن حقوق خصوصی برای رییس‌جمهور چندان ضرورتی ندارد؛ زیرا حقوق خصوصی در مورد روابط بین شهروندان و اشخاص حقیقی است.

این وکیل دادگستری خاطرنشان کرد: یک رییس‌جمهور باید نسبت به کلیه مقررات که مربوط به حقوق ملت، نحوه اداره کشور، مقررات استخدامی کشور و حقوق بین‌الملل عمومی می‌شود، آگاهی کامل داشته باشد؛ زیرا مقررات حقوق بین‌الملل عمومی تنظیم‌کننده روابط بین‌ دولت‌ها و مجامع بین‌المللی است و لازم است که رییس‌جمهور آن‌ها را بداند.

این حقوقدان گفت: در اکثر کشورهای دنیا روسای جمهور معمولا از بین حقوقدانان انتخاب می‌شوند. برای مثال رییس‌جمهور فعلی آمریکا یک حقوقدان است.

وی با بیان این که باید بپذیریم که رییس‌جمهور برای دفاع از حقوق مردم انتخاب می‌شود، ادامه داد: اگر رییس قوه مجریه به عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی برای دفاع از حقوق آحاد ملت انتخاب می‌شود، باید حقوق را بداند، اگر این‌گونه نباشد، چگونه می‌تواند از مردم و چیزی که به آن آگاهی ندارد، دفاع کند.؟ بنابراین رییس‌جمهور باید بداند حقوق ملت در سطح کلان و روابط بین‌الملل چیست تا بتواند در مجامع گوناگون از آن دفاع کند.

استکی بیان کرد: یکی از نقایص دستگاه‌های سیاسی ما این است که آن تعدادی از مقامات اجرایی که با حقوق ملت سرو کار دارند، با قوانین و مقررات داخلی آشنا نیستند. به عنوان مثال اگر نمایندگان مجلس به حقوق آشنایی نداشته باشند قوانین و مقررات نادرستی به تصویب می‌رسد که گاهی به ضرر مردم می‌شود. بنابراین اگر رییس‌جمهور به عنوان مدافع حقوق ملت انتخاب می‌شود اول باید به حقوق آشنایی داشته باشد تا بتواند از مردم دفاع کند.

وی یادآور شد: حضرت علی (ع) روایتی در نهج‌البلاغه بیان کردند که با هرکس باید به زبان خودش صحبت کرد. زبان دنیا زبان حقوق بین‌الملل است، بنابراین رییس‌جمهور باید به عرف‌های بین‌المللی آشنا باشد تا بتواند مدافع آحاد ملت باشد.