میزگرد تخصصی رهیافت های فقه حکومتی در حل مسائل حقوقی زنان برگزار شد

میزگرد تخصصی رهیافت های فقه حکومتی در حل مسائل حقوقی زنان به عنوان اولین پنل تخصصی همایش بین المللی فلسفه حقوق زن در اسلام برگزار شد.

حجت الاسلام ایزدهی، دبیر این میزگرد که عصر چهارشنبه در سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم برگزار شد، فقه حکومتی را نگرشی بر تمام باب های فقه برای اداره مطلوب جامعه ای وسیع عنوان کرد و گفت: در حقوق زنان، اسلام همواره از آغاز رویش خود احترام و کرامت خاصی را برای زن قائل بوده است و فقه شیعه احکام خود را به صورت مساوات برای همگان تدوین کرده است.

وی ابراز کرد: فقه شیعه و فقه حکومتی بر اساس شرایط و تناسب بین زن و مرد حکم کرده است و پس از انقلاب نظام اسلامی بر این صدد بوده است که زنان جایگاه واقعی خود را پیدا کنند.

وی بیان کرد: مباحثی که اکنون دغدغه ما در حوزه حقوق زنان است برای آن است که زنان جایگاه واقعی خود را پیدا کنند و اگر غرب در نظام های قبلی به تفریط دچار بود و برای زن حقوق اولیه را باور نداشت پس از مدتی زنان از مرحله تفریط به مرحله افراط روی داده شدند و عملا جاهلیت مدرن بر آنان حاکم است و زن به عنوان جنس مورد اشاره قرار می گیرد.

ایزدهی افزود: در نظام اسلام بین زن و مرد تفاوتی نیست و فردی مقام بالاتری دارد که تقوا داشته باشد.

وی بیان کرد: احکام جنسیتی متناسب با جنس بر زنان در اسلام حاکم است و زنان به دلیل خصوصیات روحی عاطفی و جنسی احکام خاص خود را دارند و این به معنای دلالت برتری مرد بر زن یا بالعکس نیست.

وی ادامه داد: برخی متصورند که فقه حکومتی در طول تاریخ تبلوری از تفکر حاکمان بوده است ، این در حالی است که با فقه سیاسی، فقه قضا و معامله و ... مواجه هستیم که فقه الحکومت زیر مجموعه فقه سیاسی بوده که تمامی ابواب فقهی را در خود دارد اما نوع نگاه به این باب ها نگاهی حکومتی است.

ایزدهی بیان کرد: امام راحل پیش از انقلاب معتقد بودند که در زمان شاه به دلیل ظلم و جور حاکمیت حق رای به زنان داده نشود اما پس از انقلاب خواستار مشارکت حداکثری زنان در انتخابات شدند لذا این که زنان در حکومت اسلامی چه جایگاهی دارند و حکومت ها باید چه حقوقی را برای زنان اجرا کنند به فقه حکومتی بر می گردد.

وی افزود: در حالی که نیمی از افراد جامعه زنان هستند باید به فقه زمان و مکان توجه داشت اما فقه حکومتی همه باب های فقه را برای کیفیت مطلوب اداره دینی جامعه بیان می‌کند.

همایش بین المللی فلسفه حقوق زن در اسلام به همت دانشگاه حضرت معصومه(س) قم روزهای چهارشنبه و پنج شنبه 25 و 26 اردیبهشت ماه در سالن شهید آوینی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم در حال برگزاری است.